Bouw & wonen

Hoe kun je een dak te repareren?

Dakreparatie Rotterdam

Een dak van u zal vroeg of laat in zijn levensduur onvermijdelijk lekken; dat is normaal. Het verschil tussen een goed onderhouden dak en een lekkend dak is het soort product dat is gebruikt bij de constructie van het dak. Een goed gebouwd dak is bepalend voor de kwaliteit van de structuur van het dak. Een veel voorkomende misvatting is dat alle dakproducten op dezelfde manier lijken te zijn vervaardigd. De waarheid is net het tegenovergestelde. Verschillende soorten en producten zijn gebruikt om daken en andere structuren te bouwen om elementen van klimaatbeheersing te bieden. Huiseigenaren hebben de mogelijkheid om het type materiaal dat ze willen voor zover kleur, textuur of design types te selecteren.

Het meest voorkomende van alle dakmaterialen is asfalt. Het type dak dat wordt geïnstalleerd hangt af van in welk deel van het land u woont. Het meest voorkomende daktype in de Verenigde Staten is de asfalt shingle. Dit type dakmateriaal is betaalbaar en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd.Er zijn een aantal redenen waarom huiseigenaren hun daken onderhouden. Sommige mensen vervangen een versleten dak  omdat het lekt. De meeste mensen vervangen een dak echter omdat het opgebouwde jaar de levensduur van het dak heeft verlengd. Het beschermt ook de structuur van het daksysteem. Op dezelfde manier kunnen lekken ontstaan doordat water zich onder of rond uw dak verzamelt. Dit gebeurt vooral in gebieden met betere of slechtere weersomstandigheden. Daksystemen kunnen hierdoor tot 20% uitzetten en krimpen. Deze uitzetting en inkrimping kan een opening creëren waar water kan binnensijpelen.

Er zijn een aantal producten beschikbaar voor de specifieke behoeften van huiseigenaren. Een voorbeeld is het dakcement. Deze soort cement zal uw dak verstevigen en erosie weg voorkomen door uw dak te conditioneren. Het kan worden gebruikt bij het vervangen van plekken op uw dak of op het gehele oppervlak. Als u echter iets wilt wat u zelf kunt doen, kunt u een daklekkage zelf repareren. Zolang u over de juiste materialen en gereedschappen beschikt, zoals een mes en een koevoet, kunt u aan de slag. Houd ook rekening met de leeftijd van uw dak als u het zelf repareert. Dit zou in uw voordeel zijn als het dak oud is, omdat het dan gemakkelijker voor u is om alles te doen, vooral als het huidige lek minimaal is of niet een klein lek repareert.

Het kan ook een goede strategie zijn om uw dak te controleren voordat u iets anders doet. U kunt schade vinden in de structuur of de plaats van de lekken die u een aanwijzing kunnen geven over wat u moet doen. Sommige tips zijn om de rookkanalen van de open haard te inspecteren omdat dit de plaatsen zijn die u het eerst kunt vinden. Als uw dak in goede staat is, kunt u verder gaan met de reparatie door te werken vanuit het gebied het dichtst bij waar het lek is. U kunt wat teer op het gebied van de lekken plaatsen om te voorkomen dat de vloeistof door het gat gaat dat door de reparatie is ontstaan. Aangezien dit een tijdelijke oplossing is, zult u willen wachten tot uw loodgietersvriend komt om de toegang af te dichten die hen verkiest van het werken onder het dak. Zij kunnen u waarschijnlijk vertellen hoe lang het zal duren en waarom het lek ontstaat, zodat u kunt beslissen of u het zelf moet repareren.